Повесть о битве на реке Воже

О побоище на реке Воже в Рязанской земле.

В год 6886 (1378). В этом же году ордынский князь, поганый Мамай, собрав многочисленное войско, послал Бегича ратью на великого князя Дмитрия Ивановича и на всю землю Русскую.

 

Великий же князь Дмитрий Иванович, услышав об этом, собрал много воинов и пошел навстречу врагу с войском большим и грозным. И, переправившись через Оку, вошел в землю Рязанскую и встретился с татарами у реки у Вожи, и остановились обе силы, а между ними была река.

 

По прошествии немногих дней татары переправились на эту сторону реки и, нахлестывая коней своих и закричав на своем языке, пошли рысью, и ударили на наших. А наши ринулись на них: с одной стороны Тимофей окольничий, а с другой стороны — князь Даниил Пронский, а князь великий ударил в лоб татарам. Татары же сразу побросали копья свои и побежали за реку за Вожу, а наши стали преследовать их, рубя и коля, и великое множество перебили их, а многие из них в реке утонули. И вот имена убитых князей их: Хазибей, Коверга, Карабулук, Костров, Бегичка.

 

А когда приспел вечер, и зашло солнце, и померк свет, и наступила ночь, и сделалось темно, то нельзя было гнаться за ними за реку. А на другой день с утра стоял сильный туман. А татары, как побежали вечером, так и продолжали бежать в течение всей ночи. Князь же великий в этот день только в предобеденное время пошел вслед за ними, преследуя их, а они уже далеко убежали. И наехали в поле на брошенные становища их, и шатры, и вежи, и юрты, и алачуги, и телеги их, а в них бесчисленное множество всякого добра, и все это брошено, а самих нет никого — все побежали в Орду.

 

Князь же великий Дмитрий возвратился оттуда в Москву с победой великой и рати свои распустил по домам с большой добычей. Тогда убиты были Дмитрий Монастырев да Назарий Данилов Кусаков. А побоище это произошло одиннадцатого августа, в день памяти святого мученика Евпла-диакона, в среду вечером. И помог Бог князю великому Дмитрию Ивановичу, и одолел он ратных, и победил врагов своих, и прогнал поганых татар.

 

И посрамлены были окаянные половцы, возвратились со стыдом, потерпев поражение, нечестивые измаильтяне, побежали, гонимые гневом Божьим! И прибежали они в Орду к своему царю, вернее же к пославшему их Мамаю, потому что царь их, которого они в то время имели у себя, никакой властью не обладал и ничего не смел делать без согласия Мамая, а вся власть была в руках у Мамая, и он владел Ордой.

 

Мамай же, увидев разгром дружины своей, остатки которой прибежали к нему, и узнав, что погибли князья, и вельможи, и алпауты и что много воинов его побито, сильно разгневался и разъярился злобой. И в ту же осень, собрав уцелевшие силы свои и набрав много новых воинов, пошел стремительно ратью, изгоном, не подавая вестей, на Рязанскую землю. А князь великий Олег не изготовился и не встал на бой против них, но побежал из своей земли, а города свои бросил и бежал за Оку-реку. Татары же пришли и захватили город Переяславль и другие города, и сожгли их, и волости и села повоевали, и много людей убили, а иных в полон увели, и вернулись в свою страну, причинив много зла земле Рязанской.

Битва на реке Воже. Миниатюра лицевого летописного свода.

 


Оригинальный текст

О побоищи на рѣцѣ на Вожѣ в Рязанской земли.

Въ лѣто 6886. Того же лѣта ординский князь, поганый Мамай, събравъ воя многы и посла Бѣгича ратью на князя великаго Дмитрея Ивановичя и на всю землю Русскую.

 

Се же слышав, князь великий Дмитрей Иванович събравъ воя многы и поиде противу их в силѣ тяжцѣ. И, переѣхавъ за Оку, вниде в землю Рязаньскую и срѣтошася с татары у рѣки у Вожи, и стояху, промежу собою рѣку имуще.

 

Не по мнозѣх же днех татарове переѣхаша на сю сторону и, удариша в кони свои, и скочиша вборзѣ и, нюкнуша гласы своими, и поидоша на грунах и ткнуша на наших. И удари на них: съ едину сторону Тимофѣй околничий, а съ другую сторону князь Данилей Пронскый, а князь великий удари в лице. Татарове же в том часѣ повергоша копья своя и побѣгоша за рѣку за Вожю, а наши послѣ за ними бьючи их, и сѣкучи, и колючи, и убиша их множество, а инии в рѣцѣ истопоша. А се имена избитых князей: Хазибѣй, Коверга, Карабулукъ, Костровъ, Бѣгичка.

 

По сих же приспѣ вечеръ, и заиде солнце, и смерьчеся свѣтъ, и наста нощь, и бысть тма, и нелзѣ бяше гнатися за ними за рѣку. А на завьтрее бысть мъгла велми велика. А татарове тако и побѣгоша еще сущи с вечера и чрес всю нощь бѣжаху. Князь же великий на заутрие уже перед обѣдом поиде за ними слѣдом ихъ, и погнаша их убѣжавших далече. Обрѣтоша бо в полѣ повержены дворы их, и шатры их, и вежи их, и юртовища их, и алачюгы, и тѣлѣги их, а в них товаръ безчислен весь пометанъ. А самѣх не обрѣтоша — бяху бо побѣжали к Ордѣ.

 

Князь же великий Дмитрей възвратися оттуду на Москву с побѣдою великою и рати роспусти съ многою корыстью. Тогда убьенъ бысть Дмитрей Монастыревъ да Назаръ Даниловъ Кусакова. Се бысть побоище прилучися мѣсяца августа 11 день, на память святаго мученика Еупла диакона, въ среду при вечере. И поможе Богъ князю великому Дмитрею Ивановичю, одолѣ ратным и побѣди врагы своя, и прогна поганых татаръ.

 

И посрамлени быша окааннии половци, възвратишася съ студом, без успѣха, нечестивии измалтяне, побѣгоша гоними гнѣвом Божиим! Прибѣгоша в Орду къ своему царю, паче же къ пославшему Мамаю, понеже царь их, иже в то время имѣаху себе, не владѣаше ничимже и не смѣаше ничтоже сътворити пред Мамаем, но всяко старѣйшиньство съдержаше Мамай и всѣми владѣаше в Ордѣ.

 

Видѣв же Мамай изнеможение дружины своея, прибѣгшее к нему, а иныя избиты князи, и велможи, и алпауты, и многыя воя своя изгибша. И разгнѣва же ся зѣло Мамай и възъярися злобою. И тоя же осени, събравъ останочьную силу свою и съвъкупи воя многы, поиде ратью въборзѣ, без вести, изгономъ на Рязанскую землю. А князь великий Олегъ не приготовился бѣ и не сталъ противу их на бой, но выбѣжали из своея земля, а град свой поверже и пребѣжа за Оку рѣку. Татарове же пришедше и град Переяславль и прочии грады взяша и огнем пожгоша, и волости и села повоеваша, а людей много посѣкоша, а иныя в полонъ поведоша, и възвратишася въ страну свою, много зла сътворивше земли Рязанской.

Добавить комментарий