Образ. Крещение Господне. Богоявление.

 

Крещение. Начало XV в. (1410-е гг.?) Благовещенский cобор Московского Кремля, Москва.
 Образ повествует о Евангельских событиях:
Святое Евангелие от Матфея 3:13-17

Тогда приходит Исус из Галилеи на Иордан к Иоанну креститься от него. Иоанн же удерживал Его и говорил: мне надобно креститься от Тебя, и Ты ли приходишь ко мне? Но Исус сказал ему в ответ: оставь теперь, ибо так надлежит нам исполнить всякую правду. Тогда Иоанн допускает Его. И, крестившись, Исус тотчас вышел из воды, — и се, отверзлись Ему небеса, и увидел Иоанн Духа Божия, Который сходил, как голубь, и ниспускался на Него. И се, глас с небес глаголющий: Сей есть Сын Мой возлюбленный, в Котором Мое благоволение.

Тогда приходит Исус от галилеи на иордан ко иоанну креститися от него. Иоанн же возбраняше ему, глаголя: аз требую тобою креститися, и ты ли грядеши ко мне? Отвещав же Исус рече к нему: остави ныне: тако бо подобает нам исполнити всяку правду. Тогда остави его. И крестився Исус взыде абие от воды: и се, отверзошася ему небеса, и виде духа Божия сходяща яко голубя и грядуща на него. И се, глас с небесе глаголя: сей есть Сын мой возлюбленный, о немже благоволих.


Святое Евангелие от Марка 1:9-11

И было в те дни, пришел Исус из Назарета Галилейского и крестился от Иоанна в Иордане. И когда выходил из воды, тотчас увидел Иоанн разверзающиеся небеса и Духа, как голубя, сходящего на Него. И глас был с небес: Ты Сын Мой возлюбленный, в Котором Мое благоволение.

И бысть во онех днех, прииде Исус от назарета галилейскаго и крестися от иоанна во иордане. И абие восходя от воды, виде разводящася небеса и духа яко голубя, сходяща нань.
И глас бысть с небесе: ты еси Сын мой возлюбленный, о немже благоволих.


Святое Евангелие от Луки 3:21,22

Когда же крестился весь народ, и Исус, крестившись, молился: отверзлось небо, и Дух Святой нисшел на Него в телесном виде, как голубь, и был глас с небес, глаголющий: Ты Сын Мой Возлюбленный; в Тебе Мое благоволение!

Бысть же егда крестишася вси людие, и Исусу крещшуся и молящуся, отверзеся небо, и сниде дух святый телесным образом, яко голубь, нань: и глас с небесе бысть, глаголя: ты еси Сын мой возлюбленный, о тебе благоволих.

Крещение. Середина XV в. Государственный Русский музей, Санкт-Петербург.

 

Богоявление. 1640-е годы. Ярославский историко-архитектурный и художественный музей заповедник, Ярославль.

 

Добавить комментарий